WhatsApp in het buitenland

Ik ga op reis en ik neem mee… WhatsApp!

Naast je paspoort en tandenborstel is het aller-aller-allerbelangrijkste natuurlijk om WhatsApp de hele reis bij je te hebben. Maar hoe werkt dat in het buitenland? Is het gratis?

Misschien heb je wel het hele jaar gespaard voor die ene vakantie in Spanje of Griekenland. Om dan bij thuiskomst tussen de vakantiekaarten opeens een extra telefoonrekening van tientallen euro’s te vinden, zou dan niet zo leuk zijn. Maar ja… Je moest tijdens de reis toch écht even met de reisleider whatsappen voor informatie over die excursie… En toen je van je laatste centen op de laatste avond nog één keer lekker op stap ging en aan de andere kant van het rietje uit de sangria opeens de liefde van je leven vond (wat later gewoon een vakantieliefde bleek te zijn), moest je na afloop toch écht even met hem of haar whatsappen… En je vrienden thuis moest je toch ook écht alvast even via WhatsApp laten weten, dat ze over negen maanden beschuit met muisjes konden verwachten… Kortom, genoeg redenen om te whatsappen tijdens je vakantie.

Dus… Hoe zit het nou met WhatsApp in het buitenland?

We gaan er even van uit dat je woonachtig bent in Nederland met een voldoende data-abonnement op je mobiele telefoon. Natuurlijk geldt de informatie ook voor België of welk ander land waar je woonachtig bent.

Onderstaande informatie geldt ook voor bellen met WhatsApp.

 • WhatsApp vanuit Nederland met iemand in het buitenland

WhatsApp is een wereldwijde dienst. Of je nu vanuit Nederland met iemand in Frankrijk, Italië, China, Amerika of Zuid-Afrika whatsappt, maakt niet uit. De kosten zijn hetzelfde als wat je betaalt voor whatsappen binnen Nederland. Je betaalt dus alleen de kosten voor je eigen mobiele data-abonnement. Waar de persoon waarmee je whatsappt zich bevindt, maakt verder niet uit. Anders is het als je zélf in het buitenland zit.

 • WhatsApp in het buitenland of vanuit het buitenland met iemand in Nederland

WhatsApp maakt gebruik van dezelfde mobiele dataverbinding die je gebruikt voor het internet en e-mail. Als je normaalgesproken roamingkosten moet betalen voor mobiel internet wanneer je op reis gaat of in het buitenland bent, dan geldt dit ook voor het gebruik van WhatsApp. Het gebruik van WhatsApp via een Wi-Fi verbinding is uiteraard wél gratis.

De meeste telefoons proberen ook in het buitenland uit zichzelf continu verbinding te maken met internet wat voor een verhoogde rekening kan zorgen. Om er zeker van te zijn dat er geen gebruik wordt gemaakt van dataroaming (het gebruiken van een ander netwerk dan je eigen netwerk) in het buitenland kun je dit uitschakelen via je telefoon.

Aangezien het uitschakelen van roaming per telefoon verschillend is, kunnen wij geen complete lijst geven, maar dit is de richting waar je moet zoeken:

Android: Instellingen => Draadloos en netwerken => Mobiele netwerken => Gegevensroaming => Vink uit

iPhone: Instellingen => Mobiel netwerk => Opties mobiele data => Dataroaming => Uit

BlackBerry: Verbindingen beheren => Opties mobiel netwerk => Gegevens tijdens roaming => Uit

Nokia S40: Opties => Instellingen => Gegevensgebruik bij roaming (alleen WLAN)

Windows Phone: Instellingen => Systeem=> Mobiel netwerk & simkaart => Opties voor gegevensroaming options => Roamen niet toestaan

Let op: Vanaf 15 juni 2017 zijn extra kosten voor roaming binnen de EU afgeschaft. Zwitserland, Turkije, Vaticaanstad, Monaco en Andorra vallen niet onder deze regels. Controleer met je provider hoe het precies met roamingkosten bij jouw abonnement zit.

Zoals met alle informatie op deze website kun je aan dit artikel geen rechten ontlenen (zie ook onze disclaimer). Mocht er dus toch iets verkeerd gaan met je internetinstellingen in het buitenland, dan kun je de telefoonrekening achteraf niet naar ons opsturen ;). We raden het aan om contact op te nemen met je provider of telefoonwinkel voor de exacte roaminginstellingen voor jouw telefoon/abonnement.

Kort samengevat: WhatsApp in het buitenland is gratis via Wi-Fi, maar zorg dat je andere internetverbindingen uitgeschakeld staan. Vraag de reisleider om de dichtsbijzijnde Wi-Fi locaties (Wi-Fi Hotspots) voor als je even met het thuisfront wilt whatsappen. Veel buitenlandse cafés, koffiehuizen of fastfoodrestaurants bieden tegenwoordig Wi-Fi aan, waardoor je voor de prijs van een kopje koffie al onbezorgd kunt whatsappen. Natuurlijk kun je ook vooraf checken of er bij je hotel of appartement Wi-Fi zit inbegrepen.

Wij wensen je alvast een prettige vakantie!


© Copyright Whatsappen.nl

14 reacties op “WhatsApp in het buitenland

 1. Michel

  @Martine, sommige providers blokkeren bepaalde diensten, zoals bellen via voip, wel eens dus dat is zeker mogelijk. Of Kameroen op landniveau blokkades heeft weet ik niet, sommige landen gebeurt dit wel. Je contact kan proberen om ipv 3g/4g met Wi-Fi te bellen of een ander Wi-Fi netwerk (van andere provider) proberen. Dan weet je of t aan t netwerk ligt of op landniveau is geblokkeerd.

 2. martine

  Is het mogelijk dat Whatsapp bellen van en naar Kameroen buiten gebruik gesteld is ?
  Tot voor kort lukte dit prima. Nu niet meer, enkel nog berichten.

 3. Michael

  @Henk, zoals hierboven staat ;) Als je wifi hebt in de USA kun je gewoon gratis naar nederland whatsappen. Anders betaal je misschien roaming.

 4. Henk van den Hurk

  Hoe staat het met appen vanuit de USA

 5. Dirk

  @INGRID, je moet dit toevoegen in je contactenlijst op je telefoon (niet in whatsapp). Anders 0086

 6. INGRIDJAGER

  Ik wíl maar china Appen maar er staat + 86 dat is het landcode maar dat niet ik ervoor zetten.

 7. Mart

  @Neli, heb je het nummer opgeslagen als +49 / +316 (zonder nullen?). Contactenlijst even refreshen misschien?

 8. Neli

  Ik ben op vakantie in frankrijk en heb nummers uitgewisseld met iemand uit duitsland, hij heeft wel whatsapp en het landnummer heb ik ook voor zijn mobiele nummer gezet (bellen kan gewoon) maar ik zie hem niet tussen mijn appcontacten, en hij mij ook niet… hoe kan dit? En is er iets dat ik hieraan kan doen?

 9. van Dijk

  @Youri, naar Rusland is gewoon net als naar iemand die in Nederland is/met Nederlands nummer. Vanuit Rusland is het gratis via wifi. Mobiel internet betaal je waarschijnlijk roamingkosten, die moet je even checken met je provider want zijn niet bij alle aanbieders gelijk

 10. Youri

  Ik wil whatsappen naar Rusland en van Rusland naar nederland wat zijn de kosten

 11. Michel

  Zie bovenstaand artikel onder:
  WhatsApp vanuit Nederland met iemand in het buitenland

 12. Rob

  Wat betaaldt de partij in Nederland als jij int buitenland zit met whatsapp?

 13. Whatsappen.NL

  Ook het bellen via WhatsApp is gratis vanuit het buitenland. U betaalt uiteraard wél de kosten van uw mobiele internetverbinding (in geval van roaming). U voorkomt deze kosten door gebruik te maken van gratis wifi en uw mobiele internetverbinding uit te schakelen.

 14. annelies

  Mijn vraag gaat over de nieuwe funktie bij WhatsApp,het bellen via WhatsApp app in het buitenland naar nederland

Sorry, gesloten voor nieuwe reacties.