Veilig op WhatsApp: Hoax, spam en scam

Je zult er vast wel eens eentje hebben ontvangen: een hoax op WhatsApp of poging tot scam. Hoe herken je deze berichten op WhatsApp en wat kun je er tegen doen?

Berichten die je via WhatsApp verstuurt zijn end-to-end versleuteld. Dit betekent dat de berichten alleen door jou en de ontvanger kunnen worden gelezen. Hoewel WhatsApp een geavanceerd systeem heeft om spam te detecteren, kunnen zij de inhoud van berichten niet controleren of blokkeren. De kans is dus groot dat je vroeg of laat een spam of hoax-bericht ontvangt. Zeker omdat iedereen contact met je kan opnemen, net zoals bij SMS of gewone telefoonoproepen.

Bij welke berichten moet je extra opletten?

 • Berichten in gebrekkig Nederlands (veel spelfouten of grammaticale fouten)
 • Vragen om persoonlijke informatie (bankrekeningnummers, creditcardgegevens, geboortedatum, wachtwoorden etc.)
 • Vragen om geld over te maken (bel bijvoorbeeld eerst met je vriend in kwestie om er zeker van te zijn dat hij/zij het is: iemand kan zich op WhatsApp voordoen als je contact met een nieuw telefoonnummer, zelfs inclusief profielfoto, bijvoorbeeld gekopieerd van Facebook of Instagram)
 • Vragen om een bericht door te sturen (stuur dit door naar minimaal 10 personen, anders…)
 • Vragen om op een verdachte link te klikken (links kunnen ook een kleine spelfout bevatten waardoor je naar een andere website wordt geleid)
 • Vragen om op een link te klikken om een nieuwe functie van WhatsApp te ‘activeren’
 • Berichten dat je moet betalen om WhatsApp te gebruiken (WhatsApp is en blijft gratis en je hoeft nooit iets te doen om de app gratis te blijven gebruiken)

Wat doen bij een verdacht bericht?

Omdat iedereen contact met je kan opnemen via WhatsApp, kun je vreemde berichten krijgen van onbekende telefoonnummers. Daarnaast herkent niet iedereen spam of verdachte berichten en kun je deze ook van een bekende ontvangen. Wat kun je doen?

Bericht van onbekend nummer

 • Ontvang je een verdacht bericht van een onbekend nummer dan biedt WhatsApp de optie op deze te rapporteren als spam. Ook kun je in de app contact opnemen met WhatsApp en het misbruik rechtstreeks melden.
 • Verwijder het bericht, reageer er niet op en stuur het niet door.

Doorgestuurd bericht van een contact

 • Verwijder het bericht, klik niet op eventuele links, geef geen persoonlijke informatie en stuur het bericht niet door.
 • Leg het contact uit dat het door hem of haar doorgestuurde bericht spam of een hoax bevat en verwijs eventueel naar deze pagina.

In sommige gevallen is het belangrijk ook contact op te nemen met de juiste instanties. Zo kun je bij bedreiging of oplichting de politie raadplegen. Maak je je zorgen dat iemand zichzelf iets wil aandoen, kun je terecht bij 113 zelfmoordpreventie.


© Copyright Whatsappen.nl