WhatsApp WhatsApp Messenger is een berichtendienst tussen verschillende mobiele besturingssystemen ter vervanging van SMS. De app is beschikbaar voor iPhone, BlackBerry, Android, Windows Phones en Nokia S40 telefoons.

WhatsApp lijkt op sms’en maar biedt meer dan alleen het verzenden van tekstberichten. Zo is er de mogelijkheid om snel en gemakkelijk foto’s, filmpjes en audio naar elkaar te versturen. Ook is het mogelijk om een gespreksgroep te starten en gratis te bellen.

Om te kunnen whatsappen is een mobiele internetverbinding of wifi nodig. Naast de gebruikelijke kosten van de internetverbinding (databundel) kost het niets extra om berichten te sturen aan andere gebruikers.

Sinds 2009

WhatsApp Inc. is in augustus 2009 opgericht door Jan Koum en Brian Acton. Beiden heren hadden hiervoor een carrière van 20 jaar achter de rug bij Yahoo! Inc. Het kantoor van is gevestigd in Mountain View, Californië. Begin 2014 telde het bedrijf slechts 55 medewerkers, waarvan 32 ingenieurs. In 2014 is WhatsApp overgenomen door Facebook. Drie jaar later telt het bedrijf 200 medewerkers.

De merknaam is afgeleid van de uitdrukking “What’s Up?!”. Oorspronkelijk was het idee om een beter alternatief voor SMS te ontwikkelen voor smartphones. Na een moeizame start is WhatsApp inmiddels uitgegroeid tot één van de meest gedownloade apps ooit.

Populariteit

In februari 2016 had WhatsApp één miljard actieve gebruikers en werden zo’n 42 miljard berichten per dag verzonden. Ook het uitwisselen van bestanden via de chatapp is razendpopulair. Samen wisselen gebruikers dagelijks 1,6 miljard foto’s en 250 miljoen video’s met elkaar uit.

WhatsApp werd in Nederland pas goed bekend vanaf 2010 en groeide vervolgens in rap tempo verder. Inmiddels zijn er zo’n 9,5 miljoen actieve gebruikers in Nederland.