Telefoon gestolen of verloren +WhatsApp

Bij verlies of diefstal van je mobiele telefoon is het aan te raden om zo snel mogelijk de simkaart te laten blokkeren bij je mobiele provider. Hiernaast is het ook van belang even op te letten als je WhatsApp gebruikt.

Om het simpel te houden, gaan we er hieronder vanuit dat de dief of vinder toegang heeft tot je telefoon. Je hebt je telefoon dus niet beveiligd met een wachtwoord, de beveiliging is inmiddels gekraakt of je had het apparaat in gebruik toen deze verdween.

TIP: Beveilig je telefoon zo goed mogelijk tegen verlies of diefstal. Een wachtwoord voor vergrendeling mag best iets moeilijker zijn dan ‘1234’ of ‘0000’.

1. Simkaart blokkeren

Los van WhatsApp is het bij verlies of diefstal van belang dat je zo snel mogelijk je simkaart laat blokkeren bij je provider.

Zolang je simkaart niet is geblokkeerd, kan de bezitter gewoon op jouw kosten gebruik maken van alle diensten. Vooral als je een abonnement hebt, kan dit dus een flinke telefoonrekening opleveren.

Bij diefstal is het bovendien aan te raden om aangifte te doen bij de politie. De kans dat je daarmee je gsm terugkrijgt is niet al te groot, maar aangifte is nodig om een vergoeding te krijgen van je reis- of telefoonverzekering als je die hebt. Hiervoor dien je overigens wel te beschikken over het IMEI nummer van je telefoon. Bewaar dit dus goed.

2. WhatsApp

Reeds ontvangen berichten (je chatgeschiedenis) kunnen door de nieuwe bezitter van je telefoon gewoon worden gelezen. De berichten van WhatsApp worden immers, net als je privéfoto’s en filmpjes, opgeslagen op je telefoon. Aangezien WhatsApp géén berichten op servers opslaat, kunnen zij hierin verder niets betekenen.

TIP: Voer je gevoelige of belangrijke privégesprekken op WhatsApp? Mail een kopie van het gesprek via WhatsApp naar jezelf en verwijder het vervolgens van je telefoon.

Nieuwe telefoon, zelfde nummer (nummerbehoud)
Als je hetzelfde telefoonnummer behoud, is het niet nodig om WhatsApp over de diefstal of verlies in te lichten:

Installeer WhatsApp en verifieer je account op je nieuwe telefoon. Waarschijnlijk krijg je de melding “Uninstall from other phones”. Dit is echter niet noodzakelijk (en zou je ook niet kunnen). Zodra het account is geverifieerd op je nieuwe telefoon, wordt het account op de oude telefoon inactief/gedeactiveerd. De bezitter van de oude telefoon kan dus vanaf dat moment geen berichten meer versturen via jouw WhatsApp-account.

Maar… Als je je simkaart (nog) niet hebt geblokkeerd, is het voor de bezitter van je oude telefoon ook gewoon mogelijk om WhatsApp opnieuw te verifiëren. Het enige wat daarvoor nodig is, is dat er een verificatie-sms kan worden gestuurd of dat er naar het nummer gebeld kan worden. Het is dus belangrijk eerst je simkaart te blokkeren.

Nieuwe telefoon, nieuw nummer
Als je een nieuwe telefoon hebt en daarbij ook een nieuw nummer, is het noodzakelijk contact op te nemen met WhatsApp om je oude account te laten blokkeren. Dit kan via e-mail: support@whatsapp.com:

E-mail de zin: “Verloren/Gestolen: Deactiveer mijn accountplus je telefoonnummer in de internationale notatie (+316….) naar support@whatsapp.com.

Wederom geldt hierbij: blokkeer eerst je simkaart. Zelfs met een geblokkeerde simkaart kan WhatsApp, als je geen contact met ze opneemt, gewoon gebruikt worden via Wi-Fi .

Belangrijke informatie over gedeactiveerde accounts

  • Als je account is gedeactiveerd is deze niet volledig verwijderd.
  • Bij een gedeactiveerd account zien contactpersonen je naam nog steeds tussen hun WhatsApp-contacten en kunnen zij je berichten sturen, die voor maximaal 30 dagen in een status blijven om verzonden te worden.
  • Zodra je je account opnieuw activeert (binnen 30 dgn) voordat deze is verwijderd, ontvang je eventuele openstaande berichten op je nieuwe telefoon en zal je nog steeds deelnemen aan al je groepsgesprekken.
  • Als je een gedeactiveerd account niet binnen 30 dagen opnieuw activeert, zal het volledig worden verwijderd.

We zeggen het niet graag, maar we hopen eigenlijk dat je deze pagina nooit nodig zult hebben…

Bovenstaande informatie is in nauw overleg met WhatsApp samengesteld. Echter, zoals met alle informatie op deze website kun je aan dit artikel geen rechten ontlenen (zie ook onze disclaimer). 


© Copyright Whatsappen.nl

Één reactie op “Telefoon gestolen of verloren +WhatsApp

  1. Christa

    Ik heb al een jaar een nieuw nummer omdat mijn ex de telefoon gebruikten
    Maar hij kan nog steeds met dat nummer mijn whats app sturen hoe kan ik dat laten verwijderen

Sorry, gesloten voor nieuwe reacties.