Verkeerscampagne van start: Whatsappen doe je op een P

AMSTERDAM – De nieuwe verkeerscampagne ‘Aandacht in het verkeer’ is van start gegaan. De campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu richt zich op het gebruik van WhatsApp, Facebook, Twitter en E-mail in het verkeer.

De boodschap is duidelijk: Veilig fietsen en autorijden gaat niet samen met het gebruik van je smartphone voor WhatsApp, e-mail en social media. Doe je beide toch tegelijk, dan neemt het risico op een ongeval aanzienlijk toe. Volgens de campagnewebsite leidt het gebruik van smartphones in het Nederlandse verkeer tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar.

Ongeveer de helft van de Nederlandse fietsers leest wel eens een whatsappje tijdens het fietsen en 35% typt ook wel eens een berichtje terug. Het gevolg hiervan is dat bij één van de tien fietsongevallen met letsel het gebruik van de smartphone een rol speelt. Bij jongere fietsers is dit aantal zelfs twee keer zo hoog.

De boete voor het whatsappen en ander smartphonegebruik tijdens het rijden met een motorvoertuig bedraagt 220 euro plus 7 euro administratiekosten. Op de fiets mag je wel gebruik maken van een mobiele telefoon. Maar het risico op ziektekosten is groot genoeg om het niet al rijdend te doen.

Whatsappen.nl