"Facebook heeft interesse in overname WhatsApp"

AMSTERDAM – Facebook heeft interesse in een overname van WhatsApp. Dat meldt Techcrunch maandag op basis van anonieme bronnen. 

Hoe ver de onderhandelingen zijn gevorderd en wat de prijs zou moeten zijn, is niet bekend. WhatsApp laat in een reactie aan Whatsappen.nl weten dat het “een gerucht is en feitelijk niet correct”. WhatsApp wil verder niet ingaan op overnamespeculatie.

Het is het eerste overnamegerucht sinds het bestaan van WhatsApp. Dat het bedrijf in de belangstelling komt te staan van grote gevestigde bedrijven komt echter niet als een verrassing. Vorige maand spraken wij hierover onze vrees al uit in de VPRO Gids.

Goed voor Facebook

Een overname van WhatsApp door Facebook zou een opsteker voor Mark Zuckerberg kunnen zijn. Ondanks de 1 miljard gebruikers, weet het populaire sociale netwerk nog steeds geen fatsoenlijk verdienmodel te ontwikkelen. In het derde kwartaal maakte Facebook 59 miljoen dollar verlies, een kwartaal eerder was dit zelfs 157 miljoen dollar. Na de compleet mislukte beursgang, zoekt het bedrijf nu onder druk van aandeelhouders wanhopig naar nieuwe inkomstenbronnen. Zo lanceerde Facebook onlangs een cadeau-service, waarmee leden echte geschenken kunnen sturen naar vrienden.

Het sociale netwerk probeert op dit moment met Facebook Messenger nog de concurrentie met WhatsApp aan te gaan. Facebook Messenger is echter veel minder populair dan WhatsApp. Een overname van WhatsApp zou een logische stap zijn om hier een inhaalslag te maken.

Bovendien zou een overname van WhatsApp direct aan de winst van Facebook kunnen bijdragen. WhatsApp is vanaf het begin een betaalde app en een solide, winstgevend bedrijf. Het wereldwijde aantal gebruikers ligt naar onze schatting tussen de 150 en 250 miljoen. In Nederland telt het bedrijf meer dan vijf miljoen gebruikers.