Ophef over betalen WhatsApp voor Android en BlackBerry (Update)

LET OP: Per 18 januari 2016 zijn onderstaande kosten niet meer van toepassing. Lees meer over de kosten van WhatsApp in dit artikel

AMSTERDAM – Er is de laatste dagen ophef ontstaan over het betalen voor WhatsApp bij Android- en Blackberry-gebruikers. Tot het moment van schrijven is er echter niets nieuws in het prijsbeleid van WhatsApp. Reden voor de ophef is volgens ons een vernieuwde pop-up notificatie. 

Noch de website van WhatsApp, noch de beschrijvingen in app stores geven een ander prijsbeleid weer dan dat het al was:

  • iPhone: Eénmalig 0,99 USD
  • Android, BlackBerry, Windows Phone en Nokia: Eerste jaar gratis, daarna 0,99 USD per jaar

Waarschijnlijk zijn diverse gebruikers hiervan bewust geworden door een vernieuwde pop-up. Hoewel we er niet zeker van zijn dat de notificatie zelf nieuw is, geven diverse mensen aan deze pop-up (Je WhatsApp-dienst verloopt over xx dagen. Nu verlenging kopen?) voor het eerst te ontvangen. Voor zover bij ons bekend, gaat het alleen om gebruikers van Android en BlackBerry.

 

Vermoedelijk zijn de gebruikers die door de notificatie verrast worden, gewend geraakt aan de tegemoetkoming van WhatsApp om hun gratis proefperiode van één jaar af en toe te verlengen. Dat er na de proefperiode betaald moet worden is niets nieuws en staat ongewijzigd in de voorwaarden van WhatsApp. Of dit moment voor hen ook daadwerkelijk is aangebroken, is niet bekend (zie update 17/11 hieronder).

WhatsApp zelf wilde géén commentaar geven op betalingen. Onze vraag of het verschil in prijs tussen iPhone en andere platforms zal blijven bestaan, blijft eveneens onbeantwoord.

Berichten sturen WhatsApp gratis

Afgezien van de kosten voor de app en de internetverbinding, blijft het versturen van berichten via WhatsApp gratis. Regelmatig duiken hoaxes op waarin wordt gemeld dat je vanaf een bepaalde datum per WhatsApp-bericht zou moeten gaan betalen. Uiteraard is daar niets van waar.

Update: 17-11-12 (met dank aan de tipgevers): Diverse bezoekers die niet met een credit card willen of kunnen betalen, hebben ons laten weten dat hun account op de dag van het aflopen van de WhatsApp-dienst aanvankelijk geblokkeerd en onbruikbaar werd. Echter werd later op dezelfde dag het account alsnog automatisch, gratis, met een maand verlengd en de blokkade opgeheven. Uiteraard weten wij niet of dit bij alle gebruikers het geval is.

Met het verlengen van de gratis proefperiodes verleent WhatsApp weliswaar wederom een gunst, maar voor de gebruiker wordt het er niet minder verwarrend op. Duidelijk is wel dat WhatsApp een andere jaartelling hanteert in hun voorwaarde: “Eerste jaar gratis en dan 0,99 USD per jaar”. Maar we zullen de laatsten zijn die daarover klagen…