WhatsApp nog relatief onbekend in Amerika

AMSTERDAM – Ondanks de wereldwijde populariteit is WhatsApp in eigen land nog relatief onbekend. Dit blijkt uit gegevens van Google en een rondgang op internet.

In Nederland is WhatsApp met meer dan vijf miljoen gebruikers en een penetratie van 75 procent niet meer weg te denken van de smartphone. Ook in veel andere landen is de app razend populair. Volgens App Annie staat WhatsApp maar liefst in 124 landen op nummer één als het gaat om betaalde apps voor iPhone. De applicatie domineert de toplijsten in een groot aantal landen al tussen de één en twee jaar.

In eigen land komt het succes van het Amerikaanse bedrijf echter nog maar net op gang. Zo bereikte WhatsApp pas eind augustus voor het eerst de nummer 1 positie als beste betaalde iPhone app. In het grote Amerikaanse zakenblad Forbes werd WhatsApp vorige maand zelfs betiteld als ‘het grootste sociale netwerk waar je nog nooit van hebt gehoord’.

Een eenduidige reden waarom WhatsApp buiten de VS harder is gegroeid, is er niet. Mogelijk komt dit door de hogere tarieven voor het traditionele bel- en smsverkeer in landen zoals Nederland. Hierdoor zouden consumenten sneller op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. Ook gratis beldienst Skype brak eerst door in Europa.

In ieder geval is van de tien miljard berichten die het bedrijf dagelijks verwerkt, slechts een beperkt deel aan de VS toe te schrijven. Daarmee is WhatsApp tot nu toe vooral een exportproduct.