Cijfers over mobiel internet geven vertekend beeld

AMSTERDAM – Het totale dataverbruik via mobiele telefoons ligt aanzienlijk hoger dan uit de marktcijfers van OPTA blijkt. Dit bevestigt een woordvoerster van OPTA tegenover Whatsappen.nl.

De OPTA concludeert dat de mobiele telefoon steeds meer wordt gebruikt om te internetten. Hierbij meldt de toezichthouder dat het dataverbuik in het eerste kwartaal van dit jaar is gestegen tot 4,57 petabyte. In de cijfers wordt mobiel internet via wifi echter volledig buiten beschouwing gelaten.

Een woordvoerster van OPTA geeft toe dat zij alleen beschikken over het aantal aansluitingen per telecomprovider en de hoeveelheid data die hun klanten hebben verstookt. Hoeveel MB klanten hiernaast aan data verbruiken op wifi-netwerken weet de toezichthouder niet.

In werkelijkheid ligt het gebruik van internet via de mobiel veel hoger dan uit de cijfers naar voren komt. Zo schakelen veel smartphone-gebruikers juist bij het downloaden van ‘grote’ applicaties, het bekijken van YouTube-filmpjes en het verzenden van multimedia via WhatsApp over naar een wifi-netwerk. Niet alleen vanwege de snelheid, maar ook om minder van een databundel te verbruiken. Bovendien is er een groep zonder databundel die alleen via wifi verbinding maakt met internet.

Accurate cijfers over het aantal MB dat een Nederlandse mobiele internetter verbruikt zijn er dus niet. Dit is volgens OPTA sowieso lastig te berekenen: “in de cijfers worden ook gebruikers meegeteld die weinig internet verbruiken, ongeacht of ze er een bundel voor hebben afgesloten.”