Wereldwijd miljardenverlies door WhatsApp

AMSTERDAM – Online berichtendiensten zoals Whatsapp, Blackberry Messenger (ping) en Facebook chat zorgen jaarlijks wereldwijd voor 10,5 miljard euro minder sms-opbrengsten bij mobiele aanbieders. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Ovum.

Ovum deed onderzoek naar het wereldwijde gebruik van populaire chatapplicaties.

Onderzoekster Neha Dharia meldde aan BBC News dat mobiele aanbieders nauwer moeten gaan samenwerken met de grote spelers in sociale berichtgeving. Zo moeten operators blijven openstaan voor samenwerking met app ontwikkelaars, data van eindgebruikers delen en integratie met sociale contacten toestaan. Ook samenwerking met telefoonfabrikanten is volgens de onderzoekster belangrijk. “Zij beheren een aantal van de meest populaire apps en kunnen ook voorgeïnstalleerde apps aanbieden.”

Mobiele aanbieders voelen al langer de druk van sociale berichten applicaties. Zo gaf KPN onlangs aan te lijden onder apps zoals WhatsApp.

De berichten applicaties maken gebruik van de internetverbinding van de smartphone voor het versturen van berichten. Dit gaat ten koste van de traditionele SMS services.