300 miljoen minder sms’jes in half jaar tijd

AMSTERDAM – In 2011 heeft het gebruik van mobiel internet een enorme vlucht genomen. Zowel het aantal mobiele abonnementen met breedband als het dataverbruik per abonnement nam flink toe, ten koste van SMS. Dat blijkt uit de marktmonitor 2011 die de telecomwaakhond Opta maandag heeft gepubliceerd.

In de eerste helft van 2011 werden 300 miljoen minder sms’jes verstuurd dan een half jaar eerder.  Het is voor het eerst dat OPTA een daling constateert in het aantal verstuurde sms-berichten. Toch werden er nog altijd ruim 5,7 miljard sms-berichten verstuurd.

Uiteraard is het niet toevallig dat het aantal WhatsApp berichten juist flink is toegenomen de afgelopen tijd. Cijfers over het aantal verstuurde WhatsApp berichten of het aantal gebruikers in Nederland zijn er niet, hoewel sommigen een gok wagen.

Het aantal mobiele breedbandaansluitingen is verder gestegen van 5 miljoen eind 2010 naar bijna 8,2 miljoen in het derde kwartaal van 2011, een toename met 60 procent. Daarbij is het dataverbruik vorig jaar bijna verdubbeld: van 3,2 petabyte in het eerste halfjaar van 2010 naar 5,9 petabyte (oftewel 5.900.000.000.000.000 bytes)  in het eerste halfjaar van 2011.

Het is duidelijk dat de opmars van mobiel internet en de komst van WhatsApp, ten koste gaat van het traditionele sms’en. Brian Acton, medeoprichter van WhatsApp, gaf onlangs echter aan geen bedreiging te zijn voor telecomproviders en hun SMS, omdat de datapakketten op de lange termijn winstgevender zullen blijken te zijn.