Hoe WhatsApp spam tegengaat

AMSTERDAM – Met de komst van bedrijven naar WhatsApp, groeit de angst voor meer spam tussen je berichtenverkeer. Is dat terecht? Volgens WhatsApp niet. 

Een woordvoerder van WhatsApp laat aan Whatsappen.nl weten dat het bedrijf spam op de voet volgt. “We hebben het gevoel dat we er voldoende grip op hebben zodat we spam onder controle kunnen houden”.

Zoals bekend zijn chats end-to-end versleuteld waardoor WhatsApp deze niet kan inzien. Het bedrijf moest dus op zoek gaan naar andere manieren om spam te detecteren.

De meest zichtbare maatregel tegen spam is dat gebruikers berichten van onbekende nummers kunnen markeren als spam. Maar WhatsApp doet meer om de ongewenste berichten tegen te gaan.

Zo wordt de hoeveelheid berichten die een gebruiker per minuut verstuurt continu gemonitord. Bij een extreem hoog aantal whatsappjes per minuut wordt de gebruiker gemarkeerd als spam. Omdat de kans op onterechte blokkades hierbij nog relatief groot is, heeft WhatsApp een geavanceerd spamdetectiesysteem ontwikkeld.

Door het analyseren en vergelijken van data, zoals de internetaanbieder, het telefoonnummer en het telefoonnetwerk, probeert WhatsApp patronen te herkennen. Als spam bijvoorbeeld continu via dezelfde internetaanbieder verloopt, wordt dit als verdacht aangemerkt.

Ook kijkt het bedrijf van waar het berichtenverkeer vandaan komt. Zo kan het gebruik van WhatsApp met een Nederlands nummer via een netwerk in Nigeria en vijf minuten later via een netwerk in China onmogelijk een reiziger zijn.

Continu verbetering

De spamdetectie is niet 100% waterdicht. Het detecteren gebeurt aan de hand van aannames en waarschijnlijkheden. Het kan dus gebeuren dat een gebruiker ten onrechte als spam wordt gemarkeerd. Hij of zij kan dan contact opnemen met WhatsApp, waarop het bedrijf vervolgens de detectietool kan verbeteren.

Dit werkt ook andersom: als gebruikers bepaalde berichten als spam markeren, maar deze niet door het spamdetectiesysteem zijn gezien, wordt gekeken hoe dit in de toekomst wél automatisch als spam kan worden gemarkeerd.

Privacy

Met het analyseren van metadata houdt WhatsApp rekening met de privacy van gebruikers. Er wordt continu een afweging gemaakt tussen privacy en noodzakelijke gegevens om spam te detecteren. Het bedrijf probeert dit aantal gegevens zo laag mogelijk te houden: als bepaalde metadata niets toevoegt aan de spamdetectie, wordt deze niet verzameld.

Bron: WhatsApp & Techcrunch