Cijfers: Indrukwekkende groei WhatsApp buurtpreventie

AMSTERDAM – Het aantal wijken in Nederland dat aan buurtpreventie via WhatsApp doet, is de afgelopen drie maanden verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van Whatsappen.nl.

De afgelopen maanden is sprake van een duidelijke groeiversnelling. Het aantal geregistreerde groepen steeg maar liefst van 400 naar 800. Ter vergelijking: in februari lag dit aantal nog op 175.

buurtwhatsapp

Hoewel veel groepen zich geregistreerd hebben om hun vindbaarheid te vergroten, zal het werkelijke aantal WhatsApp buurtwachten in Nederland nog hoger liggen.

Whatsappen.nl hield sinds februari 2014 het aantal BuurtWhatsApp‘s in Nederland bij met de website BuurtWhatsApp.nl. Beheerders konden hierbij hun groep registreren en een eigen informatiepagina bijhouden. Om de groei te kunnen blijven faciliteren, worden sinds deze week de krachten gebundeld met WABP.nl. Dit moet resulteren in één duidelijk landelijk portal, waarbij tevens samenwerking wordt gezocht met gemeenten en politie.

Effectief

Onlangs bleek dat buurtpreventie via WhatsApp kan leiden tot een halvering van het aantal inbraken. Volgens onderzoeker Martijn Akkermans van de Universiteit van Tilburg komt dit doordat inbraken vaak worden gepleegd door lokale inbrekers. Als zij weten dat er een WhatsApp-groep actief is, haken zij af. Ook zouden buurtbewoners alerter worden en zijn zij eerder eerder geneigd om de politie te bellen als men iets verdachts ziet.